25 november 2023

Zorik Gharibian had een modebedrijf in Milaan, maar beslootterug te keren naar 'zijn' Armenie. In het Armeense hoogland blaast hij met 'high altitude wines' derijke wijntraditie nieuw leven in. Bruno Vanspauwen proefde en zag dat het goed was.

WIJNWATCHER

NIEUWS UIT HET OUDSTE WIJNLAND TER WERELD -- Afhankelijk van wat er precies wordt op­ gegraven, kan er gediscussieerd worden over welk wijnland het oudste ter wereld is. Maar de oudste wijnmakerij, van zesduizend jaar geleden, werd ontdekt in Armenië. In die regio, de Kaukasus, ligt sowieso de bakermat van onze wijn­ cultuur. Hoe komt het dan dat erhaast geen Armeense wij­ nen in ons land ingevoerd worden? Omdat Armenië lange tijd deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Onder dat regime werden wijnbouwersverplicht hun druiven naar een collec­ tieve wijnkelder te brengen, waar er een anonieme wijn van werd gemaakt. Kwantiteit kreeg voorrang op kwaliteit, en Armeensedruiven werden vooral gebruikt voor de produc­ tie van brandy.

Zorik Gharibian (58) was een van de tien miljoen Armenendie buiten Armenië leven en werken (er wonen nog maar 2 a 3 miljoen Armenen in Armenië zelf). In Milaan had hij een florerend modebedrijf opgericht, maar hij was ook ge­ passioneerd door wijn. En hij wilde de rijke Armeense wijn­ cultuur doen heropleven. Toen de Sovjet-Unie uiteenviel en Armenië onafhankelijk werd, besloot hij om naar zijn land terug te keren. In het Zuid-Armeense hoogland, op 1.400 meter hoogte, net in de regio waar de oudste wijnmakerij werd ontdekt, plantte hij 45 hectare wijngaarden aan en richtte hij zijn wijndomein op. Hij noemde het Zorah, naar de koosnaam die zijn moeder hemgaf. 'High altitude wines' zijn het, door de klimaatopwarming vandaag zeer gegeerd in Europa. Op een hoogte is het klimaat immers koeler, waardoor de druiven hun frisse zuren behouden en de wij­ nen finesse en elegantie krijgen, met minder alcohol.

Gharibian werkt uitsluitend met inheemse Armeense druivenrassen, waar we in Europa nog nooit van gehoord hebben: areni, voskeat, garandmak. Zijn wijnstokken zijn bovendien niet geënt op Amerikaanse onderstokken, een techniek die in Europa wel wordt toegepast om de druifluis te bestrijden. 'In mijn regio komt die niet voor,' zegtGha­ ribian, 'door de grote hoogte en de zanderige ondergrond.' Ten slotte laat hij zijn wijnen uitsluitend rijpen in amforen van gebakken klei. Dat is nu een hype gewordenin Europa, maar wordt in Armenie van oudsher gedaan.

Het verhaal sprak een West-Vlaamse invoerder, Dimitri Bonte, zodanig aan dat hij met zijn importbedijf Start2Tas­te contact zocht met Gharibian. En zo werd hij een pionier in het invoeren van Armeense wijn in ons land. Intussen worden de wijnen van Zorah uitgevoerd naar dertig landen, slechts 5 procent wordt in Armenie zelf verdeeld. Zesdui­ zend jaar na de oudste wijnmakerij krijgt Armenie er weer een hoofdstuk bij in zijn rijke geschiedenis als wijnland.

de standaard Zorah winery

Lees ook

Klanten

Alcoholvrije vruchtensappen zitten in de lift

Pers

Help, ik weet niets van wijn! - Bruno Vanspauwen

Wijnen

De Illusie van Bourgogne

Wijnen

Zomerse temperaturen… 
Chille zomerse rode wijnen